POSLANICA PIRIĆ: KOME JE U INTERESU DA ZATAŠKA POŽAR U JAMI U RMU BANOVIĆI

Na sjednici Federalnog parlamenta FBiH poslanica PDA gospođica Elzina Pirić reagovala je na pokušaj zataškavanja požara u jami u RMU Banovići:

Dame i gospodo meni je danas pripao težak zadatak informisanja javnosti FBiH, pošto javni servisi ove zemlje koje mi iz ovog malog rudarskog gradića Banovića uredno plaćamo nisu smatrali za shodno da to urade uradit ću ja.

Naime u nedjelju 28.03.2021.godine u 7 sati ujutro u jami Omazići RMU Banovići došlo je do eksplozije i velikog požara, hvala dragom Allahu bez ljudskih žrtava i povreda, usljed čega je zatvorena kompletna jama i na prinudni godišnji odmor poslano je 650 proizvodnih radnika rudara na godišnji odmor, a posle  ko zna.

Rudarska katastrofa ovih razmjera u Banovićkom rudniku nije se desila posle Radinske samo hvala bogu bez žrtava. Za vašu informaciju samo prelazak na ljetno računanje vremena i kašnjenje od 5 minuta spasili su 71 rudara, smjene da se nađu direktno u požaru. Ovu vijest prenio je samo jedan portal i hvala im na tome.

Pri ovoj eksploziji uništeno je, a jednim dijelom oštećena oprema vrijedna desetine miliona krvavo kupljenih radom ovih rudara.

Dovođenjem na čelo nestručne uprave, smjenama stručnih, a postavljanjem podobnih ljudi čak i u četi za spašavanje koja je prva linija odbrane, a podjelom 500 aneksa ugovorima o radu, premještanjem proizvodnih radnika u neproizvodne u Podzemnoj eksploataciji, dovedena je sigurnost u pitanje, o čemu je Sindikalna organizacija RMU „Banovići“ d.d. Banovići već godinu dana upozoravala i argumentovala, pisala i upozoravala na ovo Premijera, resorne ministre, federalnu inspekciju, MUP, tužilaštvo.

S toga postavljam sljedeće pitanje:Da li rudari u FBiH, odnosno rudari Banovića, ne zaslužuju medijski prostor u javnom servisu koji jednim dijelom sami finansiraju kako bi na nesreću koja je zadesil dobili bar riječ podrške kolega rudara iz drugih rudnika, ili je toliko moćan uticaj aktuelne Uprave Društva i njihovih političkih mentora na javne servise kako bi zataškali ovakva dešavanja koja su izazvala nesagledive posljedice, a mogla su izazvati i katastrofu nesagledivih razmjera?

Da li su informisani, šta su poduzeli po pitanju provjere uzroka, prouzrokovane štete u navedenoj nesreći o čemu bi trebali izvijestiti i nas i javnost?

Koliko će trajati sanacija štete i pokretanje proizvodnog pogona?

Ko će finansirati rudarske sanacije štete pošto je odbor za reviziju konstatovao u septembru 2020. godine da investicijska ulaganja nisu vršena u skladu sa planovima, zbog toga što nisu obezbijeđena finansijska sredstva?

Back to top button