CIK BiH ODBIO DATI SAGLASNOST NA NEZAKONITU ODLUKU OV BANOVIĆI O IMENOVANJU ČLANA OIK-A

Na 7. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Banovići, vijećnici su razmatrali, između ostalog i  Odluku o imenovanju člana Općinske izborne komisije Banovići.

Ništa u navedenoj Odluci ne bi bilo sporno, osim kandidatkinje na mjesto člana u OIK-u koja je došla u prijedlogu od strane predlagača.

Naime, Klub vijećnika PDA u Općinskom vijeću Banovići je na sjednici Općinskog vijeća upozoravao na direktno kršenje Izbornog zakona, a što je Centralna izborna komisija BiH na svojoj 53.sjednici od 24.6.2021. godine i potvrdila, odnosno odbila dati saglasnost na Odluku općinskog vijeća Banovići kojom je tražena saglasnost na imenovanje člana OIK-a Banovići, gospođe Senade Terzić, a koja je ujedno bila kandidatkinja OO SDA Banovići na proteklim Lokalnim izborima.

Važno je napomenuti da su vijećnici aktuelne većine u OV Banovići glasali za ovako nelogičnu, diskutabilnu i nezakonitu odluku.

Ovim činom CIK je pokazao svoju nepristrasnost, neovisnost i ustrajnost na putu sprovođenja svojih redovnih aktivnosti što nas svakako veseli i vraća nadu u pravnu državu.

Bitno je napomenuti da je ovo samo jedna u nizu nezakonitih odluka koju je podržala aktuelna većina, te da će na red doći i sve ostale. Klub vijećnika PDA u OV Banovići će istrajati u vraćanju vijeća u zakonski okvir i tražit ćemo odgovornost svakog pojedinca koji učestvuje u nezakonitim odlukama.

U prilogu je link gdje na 9 minuti možete poslušati kako je to izgledalo na sjednici CIK-a.

Back to top button