Govor mržnje, uništavanje bilborda i poziv na nasilje Bege Gutića

Primjena sile i ljudske neodgovornosti koja se pokazuje u proteklih nekoliko dana od strane Stranke demokratske akcije (SDA) pokazala je kakvi su ustvari članovi i kakvu budućnost nosi ova stranka. Naime, nakon večerašnjeg predizbornog skupa u mjesnoj zajednici Seona, članovi Stranke demokratske akcije (SDA), pri povratku sa skupa u vidno pijanom stanju koristeći silu zapalili su i uništili dva bilborda Pokreta demokratske akcije u mjesnoj zajednici Pribitkovići.

Korištenjem benzina zapaljeni su bilbordi pored kojih su se nalazile flaše alkoholnih pića, što pokazuje kako izgledaju predizborni skupovi SDA na kome se obećava svijetla budućnost.

Ponašanje članova i simpatizera Stranke demokratske akcije upravo ovim pokazuje da je u skladu sa njihovim predsjednikom, tačnije kandidatom za načelnika Bege Gutića i njegovim vaspitanjem svih simpatizera ove stranke. Gutić u svom „veličanstvenom obraćanju“ na predizbornim skupovima javno poziva na mržnju i nasilje prema drugim i drugačijim.

Bego Gutić, čovjek koji je u očima svojih simpatizera oličenje vjere i čovjek koji korača putem pravde, u svom  obraćanju na predizbornom skupu u mjesnoj zajednici Seona održanom 1. novembra javno je pozvao na nasilje nad djetetom čiji je otac poginuo boreći se na Allahovom putu, boreći se za ovu lokalnu zajednicu.

Stoga, ovakvo ponašanje i ophođenje prema svojim sugrađanima bez obzira na političku opredijeljenost, nije za čuđenje od strane članova SDA uz ovakvog „učitelja“.

Ovim putem molimo sve članove i simpatizere Pokreta demokratske akcije da ne uništavaju ničiju imovinu ni na ovaj kao ni na bilo koji drugi način, jer uništavanjem i vandalizmom kao što radi protivnička Stranka demokratske akcije narušavamo međuljudske odnose u ovoj lokalnoj zajednici.

Poštivanjem tuđe imovine i stvari pošaljite primjer protivničkim strankama kako treba da se ponaša odgovoran građanin Banovića.

Ovim putem također pozivamo nadležne organe, Službu za budžet, finansije i inspekcijske poslove da se utvrde činjenična stanja i donesu određenje kaznene mjere za nepoštivanje tuđe
imovine kao i Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK), Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona da nasilje, poziv na nasilje i govor mržnje istraži i sankcioniše počinioce.

 

 

Back to top button