HOĆE LI GRAĐANI KONAČNO SHVATITI

Na portalu Vijesti.ba tekst pod nazivom „Elaborat struke o Bloku 7,projektu TE Banovići, iskustvima Srbije i Poljske, eko lobijima“ (u prilogu teksta) detaljno izvršena analiza koja nesumnjivo ukazuje da je projekat TE Banovići najisplatniji državnički projekat koji bi održao energetsku stabilnost i energetsku neovisnost BiH, što je zaštita elemenata suverenosti države BiH.
Međutim, projekat izgradnje TE Banovići zaustavljen je političkim djelovanjem SDA sa Bakirom Izetbegovićem na čelu i izvršiocem političkih naredbi Fadilom Novalićem i pored zaključaka Parlamenta FBiH o nastavku aktivnosti na izgradnji pomenutog termoenergetskog objekta.
Ignorisanje odluka Parlamenta i samovolja u privrednom (ne) razvoju BiH od strane vladajuće SDA, samo su jedan od razloga zbog čega se BiH nalazi u trenutnom stanju i zbog čega je došlo do nagle migracije stanovništva prema zapadnim zemljama.
Svima je poznato da je idejni tvorac izgradnje TE u Banovićima Dr.Mirsad Kukić, koji je prije pokretanja same ideje detaljno, sa aspekta struke, ispitao sve elemente opravdanosti izgradnje ovog objekta, uključujući i ekološke standarde Evropske unije.
Kada je projekat doveden u fazu realizacije, SDA predvođena Izetbegovićem i poslušnikom Novalićem zaustavljaju izgradnju tog bloka iako su imali argumente da je to najisplativiji zamjenski termoenergetski objekat značajno jeftiniji i sa aspekta potrebne dokumentacije uređeniji od objekta Bloka 7. TE Tuzla.
I tada ovaj dvojac Izetbegović-Novalić znali su da je i Blok 7. samo način da se određenim „mutnim“ radnjama obezbjedi određena količina novca potrebnog za dugotrajnu održivost na vlasti, jer centri moći iz Sarajeva nisu spremni prihvatiti činjenicu o potrebi razvoja drugih kantona i lokalnih zajednica bez obzira na posljedice.
Dr.Kukić, tadašnji predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK i podpredsjednik SDA BiH bio je uporan na razvoju cjelokupnog prostora BiH pa tako i na izgradnji pomenutih objekata, te je zbog toga postao smetnja vrhovki SDA BiH koja je krenula u njegovu „političku likvidaciju“ i političke progone kroz odane institucije vlasti.
U tim okolnostima Dr.Kukić je krenuo u osnivanje novog političkog pokreta PDA čije je sjedište ciljano smješteno u Tuzlanskom kantonu, želeći na taj način dokazati svoj patriotizam prema drugim lokalnim zajednicama te u programskim ciljevima i zadacima novog političkog projekta kao osnovnu tezu istaknuti „ravnomjeran razvoj lokalnih zajednica“ i pod poznatim sloganom „Skup jakih lokalnih zajednica čini jaku BiH“ uticati na svijest građana da se na svakom pedju države BiH moraju stvarati uslovi za normalan život.U tim programskim ciljevima i zadatcima kao imperativ postavljene su izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda.
Kako bi kontrirali Dr.Kukiću, zvaničnici SDA krenuli su sa medijskom hajkom preko plaćenih pisanih i elektronskih medija, te kadrovskim rješenjima u SDA koji će svojim metodama „prisilne promjene političke svijesti“ stvoriti preduslove za obustavu ovih objekata, prvenstveno objekta TE Banovići.Tim kadrovima u tim mračnim idejama bili su na raspolaganju svi resursi, među kojima i kadroviranje u Rudniku Banovići koji je nakon 17.godina ostvario gubitak u 2021.godini od preko 7,5 miliona KM.
Smišljeno dovođenje Rudnika Banovići u tu fazu ispunilo bi konačan cilj i onemogućavanje povratka na projekat izgradnje TE u Banovićima.
Takav zadatak u Banovićima povjeren je Begi Gutiću koji je u političkom djelovanju primjenio iskustvene policijske metode, kojima je, nažalost, i jedan dio građana Banovića „ubijedio“ da se trebaju odreći eksploatacije uglja i pored ispitanih zaliha od oko 200.miliona tona.
Svoje djelovanje, pisma EEZ i druga nedjela koja banovićane, ali i ostale građane BiH vode u ambis, pravdao je zloupotrebom sporazuma o dekarbonizaciji, obustavom izgradnje kotla za centralno grijanje i sl. uz jedinstvenu poruku da „Banovići moraju biti prvi rudarski grad koji će se riješiri uglja“ što je u osnovi „ekonomski genocid“ za Banovićane i apsolutna destabilizacija energetskog sektora FBiH.
Hoće li građani konačno shvatiti da je ideja Dr.Kukića bila u svim segmentima djelovanja procvat Banovića bez obzira u kojoj se ulozi nalazio, dok je ideja Bege Gutića i njegove podrške iz vrha SDA konačni nestanak Banovića sa karte BiH.

Ako to ne shvatimo i nakon stručnog mišljenja objavljenog u tekstu na portalu, ako prihvatimo da je naš uspjeh djecu gledati preko vibera umjesto svakodnevno za trpezarijskim stolom u porodičnom okruženju, onda i dalje podržimo pogubnu politiku SDA i našu ekonomsku propast.

Ovom prilikom izražavamo respekt prema svim građanima koji se bore protiv ekonomskog uništenja naše lokalne zajednice i FBiH bez obzira kojoj opciji pripadali, jer borba za egzistenciju nema alternativu, a podrška terminatorima nema opravdanja.

 

Back to top button