Iz Banovići Sela poslana pobjednička poruka

VELIČANSTVENI SKUP U BANOVIĆI SELU

Večeras je u MZ Banovići Selo održan veličanstven predizborni skup Pokreta demokratske akcije pred više od 3.000 građana općine Banovići. Na večerašnjem predizbornom skupu obratili su se kandidati za skupštinu Tuzlanskog kantona Mehmed Hasanović, Belma Brigić Softić i Midhat Husić, kandidati za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Rasim Dostović, te predsjednica Pokreta demokratske akcije Elzina Pirić, kao i kandidat za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine Mirsad Bećić. Pored domaćina prisutim su se obratili predsjednik GO PDA Lukavac Suad Salibašić, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH izborna jedinica 403 i predsjednik OO PDA Kladanj Nijaz Mezetović, kandidat za Skupštinu Tuzlanskog kantona. 

Prisutnim građanima obratila se Elzina Pirić, predsjednica Pokreta demokratske akcije i kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, svojim emotivnim govorom iznijela je probleme i iskušenja sa kojima se svakodneno susreće kao jedina predsjednica političkog subjekta u Bosni i Hercegovini:

Elzina Pirić, predsjednica Pokreta demokratske akcije, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH

“Pored Senada Hažifejzovića i Denisa Bećirovića najveća sam žrtva plaćenih režimskih medija i njihovih botova koji su neumorni u svojim svakodnevnim radnjama. Prijetili su mi ubistvom, bacanju bombi na mene i moju porodicu, postavljanju bombe ispod automobila, ali nisu me uspjeli zastrašiti. Osam godina pokušavaju da unište moj moralni integritet, plaćeni mediji nazivali su me pogrdnim imenima, izazivali su mržnju prema meni, a sve iz tog razloga što nemam dlake na jeziku kako prilikom ovakvog obraćanja tako i za govornicom Parlamenta FBiH. Ono što čovjeka zaboli jeste da su i moje zdravstveno stanje dovodili u pitanje i to je čak bilo predmet istraga. Bila sam na naslovnicama plaćenih režimskih medija i u vezi toga, iako svi znaju da sam od 2015. godine onkološki pacijent što ne bi nikome poželjela. Ja sam jedina žena koja je predsjednik stranke u Bosni i Hercegovini. To bi trebalo nešto značiti organizacijama koje se bore za prava žena, ali i to se vrlo često od pojedinih dovodi u pitanje. Potpisnik sam više rezolucija o zaštiti ljudskih prava i sloboda, posebno prava žena, a nikada niti jedna međunarodna organizacija, vladina ili nevladina organizacija nije stala u moju zaštitu. Jedino su ljudi iz Pokreta demokratske akcije bili tu u najtežim momentima, štitili me i pružali mi riječi podrške na čemu im se iskreno zahvaljujem. Dok sam živa radit ću na političkom putu koji su trasirali predsjednik Alija Izetbegović, predsjednik Sulejman Tihić i dr. Mirsad Kukić, prvi predsjednik i osnivac ove stranke, a to je diplomatski put očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta države BiH kao građanske države u kojoj će potpuno ravnopravno na svakom njenom dijelu živjeti svi njeni građani i narodi. Ostatak svog života, bez obzira koliko taj vremenski period trajao, istrajavat ću na zastupanju interesa naših Banovića, Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine i države Bosne i Hercegovine ubjeđena u činjenicu da se u Bosni i Hercegovini može daleko bolje živjeti od onog života koji danas imamo.”.

Prisutnima se obratio i kandidat za Skupštinu Tuzlanskog kantona, Midhat Husić:

Midhat Husić, kandidat za Skupštinu TK

“Nikada nismo imali goru vlast, od kako je Bosna i Hercegovina postala nezavisna i suverena država. Sa ovom vlasti svakim danom sve je manje države, sve je manje ljudi, sve je manje pravde. Moramo zaustaviti propadanje Rudnika Banovići, propadanje energetskog sektora. Potrebno nam je bolje obrazovanje, bolja zdravstvena zaštita, značajno povćanje penzija. Minimalna plata se mora povećati, a poslodavcima se moraju smanjiti doprinosi koje plaćaju. Moramo razvijati realni sektor. To je posao koji ćemo mi raditi sa svojim koalicionim partnerima u narednom periodu. Došlo je vrijeme za promjene!”.

Belma Brigić Softić, kandidat za Skupštinu Tuzlanskog kantona govorila je o bitnosti žene u bosanskohercegovačkom društvu:

Belma Brigić Softić, kandidat za Skupštinu Tuzlanskog kantona

“Bosanskohercegovačka žena sačuvala je vjeru, kulturu, tradiciju i porodicu na ovim prostorima. I danas kada Bosna i Hercegovina živi bitne historijske trenutke, uloga žene je jako bitna. Više od 50% stanovništva čine žene. Drage žene, ako budemo htjele mi ćemo odlučiti ko će voditi ovu zemlju. Ne smijemo dopustiti da mladi odlaze. Moramo obezbjediti uslove da se vrate svi oni koji su bili primorani otici u tuđu zemlju. U ovoj zemlji ima dovoljno za svačije potrebe, ali nema za pohlepne. Moramo zaustaviti ovu lošu vlast”.

Nakon Belme Brigić Softić, prisutnim građanima MZ Banovići Selo obratio se Mehmed Hasanović, kandidat za Skupštinu TK:

Mehmed Hasanović, kandidat za Skupštinu TK

“Uništavanje porodica, otjerivanje djece nudeći zamjenu robotima, nije naša sudbina. Ovaj život u strahu kao izdržavanje kazne, nije sudbina nego izbor. Svi koji su griješili i glasali za ove pogrešne politike trebaju da shvate šta je njihov glas napravio. U Banovićima je zaustavio sve i pokrenuo intenzivan proces uništavanja Rudnika, iseljavanju mladih i na koncu gašenja općine. Mi smo ukazivali činjenicama. Za sve što smo kazali imamo dokaze i oni su svima vidljivi. Mi i dalje istrajno kažemo, ali sada sa 100% sigurnošću, zajedno sa 10 partnera spasit ćemo Rudnik, Banoviće, Tuzlanski kanton i državu Bosnu i Hercegovinu. Mi to znamo, želimo i moramo”

Mirsad Bećić, kandidat za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, naveo je:

Mirsad Bećić, kandidat za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

“Vlastita poljoprivredna proizvodnja je strateški značajna za Bosnu i Hercegovinu i jedan je od ključnih uslova ekonomske i socijalne stabilnosti Bosne i Hercegovine, a njen značaj možda i najbolje oslikava naša ne tako davna prošlost. Njena važnost ogleda se u sve učestalijim poremećajima na svjetskom tržištu, kako inputa tako i finalnih proizvoda. Bosna i Hercegovina je zemlja sa vrlo bogatim prirodnim rersursima za razvoj poljoprivrede. Oni su nedovoljno i neadekvatno korišteni, što uzrokuje postizanje skromnih prinosa u svim proizvodnim segmentima. Zalagati ćemo se za formiranje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na državnom nivou, s jasnim nadležnostima u odnosu na niže nivoe vlasti u skladu sa zahtjevima EU”.

Rasim Dostović, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, poručio je:

Rasim Dostović, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH

“Mi iz Pokreta demokratske akcije čvrsto stojimo uz rudnike i rudare. Nećemo više dopustiti da rudari štrajkuju za svoju plaću i za uvezivanje staža da bi otišli u penziju. Svjedoci smo da ova vlast nema strategije za vanrednu situaciju u energetskom sektoru, jer je na sceni izvoz uglja iz Bosne i Hercegovine, dok određeni termoblokovi ne rade zbog nedostatka uglja. Zbog neodgovornog ponašanja ove vlasti čeka nas teška zima, sa povećanjem cijena struje i velika neizvijesnost”.

Nakon Dostovića, Suad Salihbašić, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, izborna jedinica 403, obratio se prisutnim građanima općine Banovići:

Suad Salihbašić, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH

“U Lukavcu je Stranka demokratske akcije opozicija, a tamo će i ostati. Tamo će ostati iz razloga jer kada su u opoziciji prave najmanju štetu!”, zaključio je na kraju svog obraćanja predsjednik GO PDA Lukavac Suad Salibašić, kandidat za Predstavnički dom Paralemnta FBiH izborna jedinica 403.

U svom obraćanju Nijaz Mezetović, kandidat za Skupštinu TK, poručio je:

Nijaz Mezetović, kandidat za Skupštinu TK

„Pokret demokratske akcije 2018. godine je u Kladnju pobijedio na izborima, pobijedili smo i na Lokalnim izborima 2020. godine, svi ti uspijesi i sve te pobjede bile su pod vodstvom dr. Mirsada Kukića. Mi ćemo i ove godine u Kladnju biti pobjednici na izborima“, poručio je Mezetović.

Predizborna kampanja Pokreta demokratske akcije uz podršku svojih članova i simpatizera okončati će se 29. septembra za područje općine Banovići na Centralnom predizbornom skupu sa početkom od 19:00 sati.

Back to top button