KONTINUIRANO OBMANJIVANJE JAVNOSTI OD STRANE NAČELNIKA BEGE GUTIĆA

Klub vijećnika PDA u OV Banovići još jednom poziva Načelnika Begu Gutića da javnosti objavi pismo koje se spominje u intervijuu koje je za Nezavisne novine dao generalni sekretar Energetske zajdnice u Beču  Janez Kopač.

Klub vijećnika PDA u OV Banovići će javnosti vrlo brzo objaviti pomenuto pismo, kao i druge  sporne akte koji nanose nesagledivu štetu kako za Rudnik „Banovići“ d.d. Banovići, tako i za budućnost općine Banovići i rudarstva u Bosni i Hecegovini.

Ako načelnik smatra da u pomenutom pismu nema ništa sporno, zašto pomenuto pismo nije predočio na Kolegiju OV Banovići održanog  11.03.2021., a povodom našeg zahtjeva za sazivanje vandredne sjednice, te zašto isto krije?

Zašto Načelniče u svim javnim aktima, kao što je Program rada općinskog Načelnika izbjegavate da spominjete opredijeljenost Općine Banovići za izgradnju Termoelektrane i Cementare?

Obzirom da smo mi ispunili sve uslove za održavanje vanredne sjednice po Poslovniku o radu OV Banovići, a u zahtjevu za sazivanje vanredne sjednice smo obrazložili razloge održavanja iste.  Aktuelna većina predvođena sa Načelnikom Begom Gutićem vrši pravno nasilje tumačenjem Poslovnika po svoj želji, ne želeći se odazvati na legalno sazvanu sjednicu. Glasanjem su na Kolegiju OV Banovići odbili sazivanje sjednice, iako to nije Poslovnikom regulisano.

Važno je napomenuti da zaključci doneseni na Kolegiju 11.03.2021. nemaju pravnu vrijednost, obzirom da Kolegij OV Banovići može samo predlagati, a Općinsko vijeće donosi odluke.

Očito da aktuelna većina predvođena sa SDA i Načelnikom Begom Gutićem ne želi da obznani informacije o kojima je govorio generalni sekretar Energetske zajednice u Beču Janez Kopač.

Mi ćemo sazvati vanrednu sjednicu kako je Poslovnikom o radu OV Banovići definisano. Svaki vijećnik će dobiti pismeni poziv za vanrednu sjednicu OV Banovići i samo tako će javnost znati ko su vijećnici koji će ostati upisani crnim slovima u historiju Banovića.

Isto tako, tražimo od Načelnika Bege Gutića da javnosti predoči koje su to investicije koje mogu nadomjestiti radna mjesta  i ekonomski kapacitet Rudnika „Banovići“d.d. Banovići, kao nosioca razvoja Banovića.

Načelnik dezavujiše javnost oko apliciranja u fondove o energetskoj efikasnosti obzirom da vrlo dobro znamo da je Bosna i Hercegovina kažnjena sa nemogućnošću apliciranja za bilo kakve fondove kada je u pitanju energetska efikasnost  od 19.01.2021. od strane Energetske zajednice na dvije godine.

Back to top button