Nestabilna većina: Novo neuspješno imenovanje člana OIK-a na sjednici OV Banovići

Od formiranja Općinskog vijeća Banovići 2020.godine mnogo je diskutabilnih, nelogičnih i nezakonitih odluka vladajuće većine. Među njima su naravno i odluke vezane za Općinsku izbornu komisiju.

Već smo pisali o dešavanjima vezanim za OIK. Na sedmoj redovnoj sjednici, usvojena je odluka o imenovanju člana Općinske izborne komisije i to gospođe Senade Terzić, kandidatkinje OO SDA Banovići na prethodnim Lokalnim izborima. CIK BIH odbija dati saglasnost na pomenutu odluku jer se istom krši Izborni zakon, na šta je Klub vijećnika PDA upozoravao na sjednici Općinskog vijeća.

Također na jednoj od sljedećih sjednica donešena je i odluka Općinskog vijeća Banovići o razrješenju Predsjenice i člana Općinske izborne komisije, na šta CIK BiH nije dala saglasnost zato što nije bilo zakonskog osnova za smjenu.

Nastavak sapunice bio je na posljednjoj, 10. Redovnoj sjednici Općinskog vijeća Banovići koja je održana 07.09.2021.godine. Na dnevnom redu ponovo je bila Odluka o imenovanju člana Općinske izborne komisije, a prvorangirana je bila, voditeljica na tribinama OO SDA Banovići, Adisa Gutić.

Ovaj put idu korak unazad, prijedlog Odluke nije dobio potrebnu većinu u vijeću.

Postavlja se pitanje: Da li su kasno shvatili da je i ova odluka nezakonita? Da li je većina nestabilna ili većine možda i nema?

Posebna je priča način bodovanja kandidata, što dovodi u pitanje sam dignitet komisije za sprovođenje konkursne procedure, što možete vidjeti u prilozima.

 

Back to top button