ONI KOJI SE PREDSTAVLJAJU KAO ZAŠTITNICI MUSLIMANA ZAKAZALI SJEDNICU OV BANOVIĆI NA BAJRAM

Sjednica Općinskog vijeća Banovići zakazana je za četvrtak, 22.07.2021. godine, a koji je ujedno i treći dan Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama.

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski blagdan prinošenja žrtve (kurbana) i jedan od najznačajnijih datuma u islamskom kalendaru. Kurban-bajram se obilježava prva četiri dana mjeseca zul-hidždže, posljednjeg mjeseca islamskog kalendara. Aktivnosti prinošenja žrtve (kurbana) i praznovanje na ovaj, posebno značajan datum, traju četiri dana te shodno tome, iz poštovanja prema pripadnicima islamske vjeroispovijesti i potrebe ispunjavanja vjerskih obaveza svih muslimana na ovaj datum, smatramo da je sjednica Općinskog vijeća trebala biti prolongirana za bilo koji drugi dan, bilo koji termin, nakon Kurban-bajrama.

SDA predvođena načelnikom Begom Gutićem odlučuje o terminu navedene sjednice i evidentno je da pomenuti nemaju sluha za sve one koji ovaj praznik upražnjavaju i ispunjavaju vjerske obaveze pa bez ikakve hitnosti zakazuju sjednicu za treći dan Kurban-bajrama.

Iz poštovanja prema onima koji upražnjavaju ovaj blagdan, vijećnici Kluba PDA u OV Banovići neće prisustvovati sjednici Općinskog vijeća Banovići zakazanoj za četvrtak, 22.07.2021.godine, ukoliko termin iste ne bude promijenjen na bilo koji termin nakon Kurban-bajrama.

Klub Vijećnika PDA u OV Banovići podnio je na vrijeme zahtjev za odgađanje sjednice Općinskog vijeća koji možete pogledati u nastavku.

Back to top button