PIRIĆ: Kukić je bio u pravu 2009. godine kada je rekao NE Koncernu Elektroprivrede

Na 27. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je održana 30. novembra obratila se zastupnica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Elzina Pirić i poručila:

„Jasno i glasno ste Federaciji kazali da je Mirsad Kukić 2009. godine bio u pravu kada je rekao NE Koncernu Elektropriverede i NE ovakvom uređenju Elektroprivrede zajedno sa rudnicima, a da je on bio tada u pravu, svjedoči trenutak u kojem se sada nalazimo, te da premijer u proteklom periodu nije vodio nikakvu energetsku politiku ni energetsku strategiju FBiH, da 7 godina nismo pričali o rudnicima i stanju u rudnicima.“poručila je Pirić federalnom ministru za energetiku i rudarstvo Nerminu Džindiću.

Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Admir Andelija pokazao je elementarno nepoštivanje osnovnog ljudskog prava, a to je pravo na rad, život i na mišljenje, te da rudari nisu pred Vladu FBiH došli da mole za sadaku i da im vi kažete da nećete nikog smjenjivati, e pa hoće“, dodala je Pirić.

Rješenje energetskog sektora su izgradnja termoblokova u Tuzli Bloka 7, Bloka 1 u Banovićima i Bloka 8 u Kaknju. Vi nam nudite obnovljive resurse, to nas vodi u energetsku zavisnost zemlje koja ima 6 milijardi tona uglja.

Rudnik mrkog uglja Banovići prodaje Elektroprivredi i Termoelektrani Kakanj tonu uglja za 41 KM i plaćaju pola prevoza za Kakanj, te dodala da su stanje u rudnicima pokušali prekriti izvlačenjem uglja iz Banovića gdje je napravljen dug od oko 7,5 miliona KM, zaključila je Pirić svoje obraćanje na 27. Redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Back to top button