Pirić pozvala federalne zastupnike da u bijelim košuljama i lakovanim cipelema odu na ekskurziju u rudnik

Elzina Pirić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, pozvala je zastupnike, koji su na današnjoj sjednici ovog zakonodavnog tijela raspravljali o stanju u rudnicima, s posebnim osvrtom na rudnike uglja u Brezi i Zenici, da organiziraju ekskurziju i da u lakovanim cipelama i bijelim košuljama siđu u jamu Raspotočje.

Govoreći o ovoj temi, federalna zastupnica iz PDA, kazala je da je rudnik Bila u istoj situaciji kao i rudnici u Brezi i Zenici, te je izrazila bojazan da će nakon zatvaranja ovih rudnika, na red doći i Tuzlanski kanton.U rudnicima danas imamo situaciju da je Elektroprivreda stopostotni vlasnik rudnika koja ostvaruje profit a da onaj ko radi za njega nema dobit. Ljudi idu 300 metara pod zemlju i imaju 600 KM plate. Dajte podršku rudarima da se Elektroprivreda prema njima ne odnosi maćehinski, te da ulaže obećana sredstva, a ne samo 50 posto, istakla je Pirić.

Šef Kluba poslanika PDA istakla je, ovom prilikom, da nema suverentiteta jedne zemlje bez energetske nezavisnosti, te da Vlada FBiH čini da BiH bude energetski ovisna, ali i da je alarmantno da Vlada FBiH određena preduzeća s gubicima posmatra drugačije od rudnika, poput BH Gasa gdje je podignuta cijena za 30 posto.Bog nam je dao ugalj i nije tačno da će ga Evropska zajednica ukinuti. Cijena uglja nije rasla od 2009. godine, pa kako očekujemo da rudari žive, upitala je federalna zastupnica, te dodala da porodice 13.500 rudara zavise od rudnika.

 

Back to top button