Poskupljenje električne energije-strujni udar na privredu

Ovih dana intenzivno se vode razgovori između Vlade FBiH, Udruženja poslodavaca FBiH i JP „Elektroprivreda“ BiH o najavljenom poskupljenju električne energije za industrijske potrošače, odnosno privredu i privrednike.

Govori se o poskupljenju električne energije od 70 do 100 %. To praktično znači, a prema šturim podacima JP Elektroprivreda BiH, da bi naši privrednici i industrijski potrošači umjesto dosadašnjih oko 90 KM/MWh ubuduće električnu energiju plaćali po cijeni od oko 170 KM/MWh.

Ovakvo veliko i nezapamćeno poskupljenje električne energije katastrofalno bi se odrazilo na poslovanje naše privrede i sigurno bi u potpunosti zaustavilo njen oporavak u postpandemijskom vremenu.

Iako je na svjetskom tržištu cijena električne energije značajno porasla, nikome nije jasno zbog čega se JP Elektroprivreda BiH odlučila za ovako drastičan porast cijene električne energije obzirom da nije došlo do promjene troškova poslovanja i da JP Elektroprivreda BiH raspolaže viškovima električne energije koju izvozi. Licemjerne izjave predstavnika JP Elektroprivreda BiH da se planira prihod ostvaren porastom cijena električne energije usmjeriti u sanaciju rudnika su krajnje nekorektne, tim prije što JP Elektroprivreda ne namjerava povećati cijenu uglja za što se godinama zalažu i bore rudari.

Pokret demokratske akcije Banovići (PDA Banovići) osuđuje ovakav jednostran pristup JP Elektroprivrede BiH i predlažemo im da zajedno sa Vladom FBiH rade na izmjeni zakonske regulative i da našim privrednicima omoguće ugradnju vlastitih izvora električne energije (solarnih panela), za koja su oni zainteresovani. Takođe, pozivamo ih da ubuduće više vode računa kod izvoza električne energije i da je ne prodajemo strancima po sramotno niskim cijenama.

PRESS OO PDA Banovići

Back to top button