Povećane plate zdravstvenim radnicima u TK: Povećanje koeficijenata plate u prosjeku oko 8 posto

Danas je potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području TK. Ugovor su potpisali Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona, Božo Jurić (PDA) u ime Vlade TK i predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK, Adisa Fakić.
Ovaj Ugovor podrazumijeva povećanje ukupnih primanja zaposlenih u zdravstvu, kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova različitih grupa, a potpisan je na period od 1.8. 2021. godine do 31. 12. 2022. godine.
Ministar zdravstva TK, Božo Jurić (PDA) iskazao je zadovoljstvo nakon pregovora kao član Vlade TK, predsjednik Pregovaračkog tima, te kao zdravstveni radnik naglasio da je ovim Ugovorom osigurana pravna stabilnost uposlenicima u zdravstvenom sektoru u narednom periodu. Pojasnio je, da je prosječno povećanje primanja kroz povećanje koeficijenata plate u prosjeku oko 8 posto.

 • Ugovorom su definisane i naknade odnosno stimulacije na platu, koje dobijaju uposlenici u zdravstvu, koji rade sa Covid pozitivnim pacijentima. Ovo je prvi put da se definiše da se stimulacije mogu kretati od 10 do 50 % u zavisnosti od trajanja rada sa Covid pozitivnim pacijentima, kazao je ministar Jurić, dodavši da za ovakvu vrstu naknade uposlenik mora imati pisanu odluku neposrednog rukovodioca.
  Prema njegovim riječima, maksimalan iznos koji se može osigurati je iznosi od 4,5 miliona KM i ona se izdvajaju iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, dok je za narednu godinu taj iznos 10,7 miliona maraka.
  Sastanku su također prisutvovali premijer TK Kadrija Hodžić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, Zijad Latifović.
  Premijer TK, Kadrija Hodžić iskazao je zadovoljstvo postignutim dogovorom sa radnicima zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama.
 • Na ovaj način smo, jedna i druga strana, ispunili funkciju svoje društvene odgovornosti, koja u ovom slučaju podrazumijeva kontinuiranu i kvalitetnu brigu o zdravstvenoj zaštiti građana TK, kazao je premijer Hodžić.
  Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, Zijad Latifović zahvalio se Kantonalnoj vladi i premijeru TK na postignutom dogovoru, ocijenivši da je ovaj Kolektivni ugovor jedan od najboljih u zdravstvenom sektoru u cijeloj BiH.
 • Mi smo bili kooperativan partner pa smo određene zahtjeve ostavili za neka druga vremena, povukli zahtjeve i omogućili Vladi TK da u okviru postojećih sredstava ispuni Kolektivni ugovor, poručio je Latifović.
Back to top button