Propao i treći pokušaj ovladavanja Bege Gutića OIK-om sa bar jednim članom

Klub vijećnika PDA u OV Banovići nakon analize društveno-političkog života na prostoru općine Banovići, nakon lokalnih izbora 2020.godine, kao pripadnici najjače političke partije na općini Banovići, želimo obavijestiti javnost o nespornim činjenicama utvrđenih predmetnom analizom.

Nesporna je činjenica da je jedan od gorućih problema aktuelnog načelnika Gutića uspostava apsolutne dominacije nad članovima Općinske izborne komisije, gdje je evo propao i treći pokušaj imenovanja snahe svoga amidžića u Općinsku izbornu komisiju gđe.Adise Gutić, zbog nepoštivanja zakonske procedure, odnosno neispunjenosti zakonskih uslova.

Iako je klub vijećnika na samoj sjednici upozoravao na nezakonitosti, za šta postoje i snimci, prevelika želja za ovladavanjem OIK-a sa bar jednim članom pala je po treći puta.

Sramotna je činjenica da su konkursnu proceduru vodili radnici sa dugogodišnjim iskustvom koji su podcijenili i svoje iskustvo i struku kako bi postupili po naredbi načelnika Gutića, što nas svrstava u red „nepismenih“, iako smo po poslednjem popisu bili jedan od najpismenijih općina u BiH.

Ovolika želja za potpunom kontrolom Općinske izborne komisije, koju neumorno iskazuje načelnik Gutić, s razlogom stvara sumnju, da se isti aktivno priprema za sledeće izbore na kojima jedino može proći za viši nivo vlasti neregularnostima u izbornom procesu, pogotovo uzme li se u obzir činjenica da se vode određeni postupci protiv njegovih najbližih saradnika zbog postojanja sumnje u „izbornu prevaru“ i na prethodnim općinskim izborima.

S druge strane, budžetska sredstva općine Banovići dodjeljuju se udruženjima sa drugih općina i na taj način pravi infrastruktura za naredne izbore, dok se našim udruženjima i klubovima, pored nemogućnosti učešća u budžetskim sredstvima zabranjuje čak i naziv „Banovići“ u imenu kluba, što je presedan od nastanka banovićke općine.

Zbog toga građani Banovića moraju biti svjesni činjenice da je tuzlak Gutić u Banovićima samo privremeni korisnik budžetskog novca, privremeni određivač sudubine ove općine i da se nalazi na „proputovanju“, nakon čega će Banovići postati sve osim poželjnog mjesta za život.

Što duže budemo ćutali i nijemo posmatrali uništenje vlastite općine, sve će nam teže biti ovu lokalnu zajednicu vratiti na kolosjek na kome se nalazila prije lokalnih izbora.

Back to top button