Reagovanje: Zbog plinskog lobija Novaliću i Izetbegoviću izradnja termoelektrane u Banovićima nije u interesu

Da li možemo zamisliti Banoviće bez 1500 uposlenih radnika koje namjerava otpustiti, bez toliko objekata koji žive i rade od njihovih plaća, bez nekoliko miliona maraka budžetskih prihoda!?

Kada je predsjednik SDA Bakir Izetbegović 2014. godine u Banovićima pred nekoliko hiljada Banovićana obećao kako će ova opština dobiti hiljadu puta po milion dolara investicija i nekoliko hiljada novih radnih mjesta, niko nije mogao naslutiti da ni najmanji dio toga neće biti ispunjen.

Naprotiv, danas taj isti Bakir je neprijateljski nastrojen prema Banovićima. Šalje im armiju inspektora i udara na integritet rukovodstva najvećeg privrednog kolektiva. Blokadom najvećih strateških projekata nastoje ga destabilizirati tzv. „prestruktuiranjem Rudnika“ što u konačnici znači otpuštanje 1500 radnika iz Rudnika Banovići.

Dvije najlojalnije karike u Bakirovom lancu za ispunjenje zamišljenih ciljeva su „nepoželjni građani Banovića“ Fadil Novalić i Safet Softić. Svoj zadatak prvi pokušava vršiti kroz svoje instuticionalno djelovanje i selektivni odnos prema rudnicima u Federaciji BiH, a drugi političkim manipulacijama.

Novalić će sve “raspoloviti”

Umjesto da Novalić javnosti prezentuje šta je uradio za energetski sektor, on pokreće medijsku hajku na jedini rudnik koji nije u koncernu Elektroprivrede BiH. Da ima posebne namjere sa Rudnikom Banovići rekao je lično direktoru Muneveru Čergiću govoreći kako je ovo dobro preduzeće ali da broj radnika treba raspoloviti. Pitamo se da li možemo zamisliti Banoviće bez 1500 uposlenih radnika koje namjerava otpustiti, bez toliko objekata koji žive i rade od njihovih plaća, bez nekoliko miliona maraka budžetskih prihoda!?

Znajući da otpuštanje tolikog broja radnika bez valjanih razloga neće ići lahko odlučio se na rigorozne poteze koje provodi preko armije federalnih inspektora koji ovih dana borave u Rudniku, pa je tako glavna vijest na press-konferenciji Vlade FBiH bila vrećica crnog bibera u zrnu kojoj je istekao rok. Kako se Novalić bori za bolji status i zdravlje rudara govori i činjenica da se na pomenutoj konferenciji nije ni osvrnuo na izgubljeni život rudara iz Breze.

Mnogo bitnije od toga Novaliću je očito neokrečen Restoran banovićkog Rudnika, biber, šećer, slatka paprika i kokosovo brašno od koje po njegovoj reakciji zavisi proizvodnja u Rudniku.

Plinski lobi je možda bolji “partner-dioničar”

Po svemu sudeći njegov krajnji cilj je privatizacija rudarskog sektora zarad ličnih interesa i u korist porodice Novalić kao što je slučaj Pretisa i drugih porodičnih firmi o čemu je detaljno izvijestio online magazin Žurnal.

Najbolji plijen je svakako Rudnik Banovići koji već 15 godina u kontinuitetu posluje pozitivno, investira, zapošljava nove radnike i jedini ima perspektivu na dugoročne staze. Vjerovatno je želja Novalića da i dio rudarskog kolača bude u posjedu Ade, Azre i Aide Novalić – kćerki Fadila Novalića, kao što je to slučaj sa sestrinskim firmama Pretisa.

Možda upravo negradnja termobloka u Banovićima znači ispunjenje želje za plinskim lobijem u kojem je porodica Novalić našla boljeg “partner-dioničara”!?

Zato se pitamo se da li porodica Novalić ili njihov aktuelni, trenutno najbolji, „partner-dioničar“ Nermin Džindić  imaju namjeru biti dioničar i u Rudniku Banovići!? Pitamo se da li možemo zamisliti Banoviće bez 1500 uposlenih radnika koje namjerava otpustiti, bez toliko objekata koji žive i rade od njihovih plaća, bez nekoliko miliona maraka budžetskih prihoda!?

Zašto Novaliću izgradnja termoelektrane u Banovićima, za koju je govorio da je najisplativiji energetski projekat sa najjeftinijim kilovatom struje, više nije u interesu!? Zašto uporno blokira finansijsko zatvaranje ovog projekta!? Da li zato što porodica Novalić ili „partner-dioničar“ nemaju svoj dio kolača u ovom projektu ili je izgradnja strateških projekata postala neisplativa preko noći!? Možda odgovore ima „nepoželjni građanin Banovića“ Safet Softić koji se takođe svojski trudi da projekti ne budu realizovani pri tome se koristeći svojim političkim moćima na svim nivoima.

Back to top button