SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Razočarani činjenicom da općinski načelnik Bego Gutić, kao nosilac izvršne vlasti, koja predstavlja jedan od tri osnovna stuba pravne države, poziva građane na kršenje zakona i neposluh prema pripadnicima MUP-a TK, koji predstavljaju najznačajniju kariku u lancu institucija koje štite građane BiH, informišemo javnost o sledećem:

Činjenica je, da u Ulici 10. Septembar (naselje Hanke) nije riješen parking prostot što je bilo započeto u mandatu bivšeg načelnika.

Dolaskom Bege Gutića na funkciju načelnika pregledani su započeti projekti koji su bili “maršuta kretanja” aktuelnog načelnika što se obavezno bilježilo objektivom kamere i objavljivalo na društvenim mrežama.

Jedna od takvih filmskih scena “dušebrižništva” Gutića za probleme građana snimljena je upravo u naselju Hanke i obećano ekspresno rješavanje parking prostora.

Nažalost, to su kao i mnogi drugi slučajevi, samo bile predstave za javnost.

Napominjemo načelniku da je obaveza parking prostora na općinskim organima, da je pogrešno parkiranje saobraćajni prekršaj po ZOBS na putevima, a da je pozivanje građana na neposluh prema državnim institucijama Krivično djelo upereno protiv Ustavnog poretka.

Ono što kao politički subjekat možemo jedino sugerisati, jer nemamo naredbodavnu nadležnost jeste kompromisno rješenje.

Naime, apelujemo na općinske organe da se problem parking prostora u ovom djelu riješi prioritetno, a da predstavnici MUP-a odnosno PU Banovići u tom periodu pokušaju primjeniti preventivne umjesto represivnih mjera, te obezbjediti zakonom predviđenu obavezu o slobodnom prilazu stambenim zgradama za slučaj potrebe vatrogasnog vozila ili vozila hitne pomoći, što je takođe zakonska obaveza na koju su ukazivali vjećnici PDA prilikom donošenja odluka o uređenju parking prostora, što je načelnik i aktuelna većina u OV ignorisali bez obzira što se radi o kršenju zakona.

Na kraju, pozivamo načelnika Gutića da svoje frustracije i nezadovoljstvo zbog očuvanja Vlade TK i priznanja istoj od Ambasadora SAD, ne liječi na PDA ili pojedincima u toj političkoj opciji, nego da pomoć potraži u DZ Banovići kojim suvereno upravlja nakon nezakonitog imenovanja UO i direktora ove JZU.

Press

Back to top button