SDA VIJEĆNICI NISU PODRŽALI EDINA RAMIĆA ALI FADILOVIH 37% MANJE DOVOLJNO ZA POČASNOG GRAĐANINA

Ne, nije šala. Istinska zbilja se dešava danas u Banovićima. Najneuspješniji Premijer u historiji Bosne i Hercegovine, Premijer Federacije BiH koji svojim istupima na medijima ismijava živote građana naše domovine, čovjek kojem se pred Sudom Bosne i Hercegovine sudi za višemilionsku aferu respiratori, danas je u Banovićima odlikovan najvećim priznanjem Općine.

Fadil Novalić je danas proglašen Počasnim građaninom Banovića.

Šta je Fadil Novalić uradio za Banoviće?

Odluka o dodjeli općinskih priznanja jasno i nedvojbeno govori o kriterijumima koje pojedinci, preduzeća, ustanove, pravna lica moraju ispunjavati kako bi na najvažniji dan u toku godine – Dan općine bili odlikovani jednim od tri priznanja naših Banovića.

Fadil Novalić je premijer koji je predvodeći  Vladu FBiH uradio sve kako bi zaustavio izgradnju strateških projekata za našu općinu, u prvom redu zaustavio je izgradnju Bloka 1 Termoelektrane u Banovićima, iako je projekat Termoelektrane dobio sve potrebne dozvole i saglasnosti prolazeći 6 puta kroz ruke parlamentaraca i instituciju Parlamenta.

Medutim, slažemo se da u okviru iste te Vlade postoji Ministarstvo koje je dalo svoj veliki i značajan doprinos u razvoju naše općine. Slažemo se da postoji Ministar koji je svojim djelovanjem dokazao da je prijatelj Banovića, naših povratničkih mjesnih zajednica ali i prijatelj našeg naroda godinama unazad.

Ako je trebalo dodijeliti priznanje Vladi FBiH i politički „peglati” neke stvari, zašto najveće priznanje naše općine nije otišlo ministru za raseljena i izbjegla lica Edinu Ramiću, pa da se svi zajedno danas ponosimo i širokog srca i ruke danas to priznanje i uručimo?!

Klub vijećnika PDA u Općinskom vijeću Banovići je iskoristio svoje pravo i na sjednici predložio da se najveće priznanje naše općine – Počasni građanin Banovića dodijeli upravo ministru u Vladi FBiH Edinu Ramiću, međutim aktuelna većina predvođena sa SDA nije bila istog mišljenja, te nije podržala podpredsjednika SDA Edina Ramića.

Smatramo da je Ministar Edin Ramić dao nesebičnu podršku općini Banovići kada su u pitanju projekti u općini Banovići, a vezani za problematiku raseljenih osoba i izbjeglica u općini Banovići, te konkretnih projekata u povratničkim naseljima u općini Banovići, od putne infrastrukture, spomen obilježja, rješavanja kolektivnih centara i td.
Njegova nesebična podrška traje čitav njegov mandat i smatramo da ovakav građanin prije svega kao neko iz izvršne vlasti na federalnom nivou zaslužuje da primi priznanje Počasnog građanina Banovića.

Ne možemo se oteti utisku i razmišljanju: aktuelna većina je degradirala najveće općinsko priznanje dodijelivši ga Fadilu Novaliću! Umanjila je značaj i vrijednost ovog velikog priznanja za sve buduće i potencijalne dobitnike i dovela u pitanje i ranije dodijeljena priznanja Počasni građanin Banovića.

Sa ovim tekstom nećemo završiti priču oko dodjele najvećih općinskih priznanja u povodu Dana općine Banovići. Ostaje nam otvorena rana, naša 119. muslimanska brdska brigada i njenih 6000 pripadnika koji su žutim kartonom eliminisani za Plaketu općine Banovići.

Back to top button