Tulovići ostali bez nove škole

Na 11. sjednici Općinskog vijeća Banovići, održanoj 11.10.2021.godine većina predvođena sa SDA i načelnikom Begom Gutićem donijela je odluku o ukidanju planiranih sredstava za početak izgradnje nove osnovne škole u Tulovićima i to rebalansom budžeta za 2021. godinu. To znači da će tulovička djeca ići i dalje u četverogodišnju školu, neuslovnu, staru zgradu kod potoka. Podsjećamo, Budžetom za 2021. godine su bila planirana sredstva za početak izgradnje nove četvorogodišnje škole na Cerinoj ravni, a početak radova na njenoj izgradnji trebao je biti realizovan u 2021.godini, prema planu kapitalnih investicijama od ranije.

Iako su građani Tulovića projekat izgradnje nove škole predložili kao proritetan, nova banovićka vlast nije imala sluha, a zbog njih će najviše ispaštati nedužna djeca.

Građane Tulovića posebno iznenađuje činjenica što je među vijećnicima svoj glas protiv izgradnje nove škole u Tulovićima dala Begajeta Čaušević, tulovićka unuka, čija će djeca ići u udobnu i toplu školu u Tuzli i neće dijeliti sudbinu djece njenih rođaka i prijatelja u Tulovićima, a sa druge strane i vijećnica Melisa Golić koja je takođe rodom iz Tulovića.

Svi se pitamo, zar u ovakvim vremenima ima još ljudi koji su protiv izgradnje objekata, kao što je to škola. Neka im je na sramotu, svima koji su iz bilo kojih razloga glasali protiv izgradnje škole.

Potrebno je naglasiti da je školstvo na kantonalnom nivou, ali da je opština ta koja treba obezbijediti nabavku zemljišta i sve potrebne dozvole kako bi se apliciralo kantonalnom ministarstvo za  finansijska sredstva za objekat, ali je načelnik Bego Gutić rekao za govornicom da njega škole ne interesuje, jer je to kantonalni nivo.

U prilogu možete pogledati Zaključak koji je ponudio Klub vijećnika PDA u OV Banovići, o kome Predsjedavajući OV Banovići Robert Lapčević, na insistiranje načelnika Bege Gutića, nije dozvolio OV Banovići da se izjasni, ali i amandmane Kluba vijećnika PDA u OV Banovići kojim je traženo vraćanje sredstava za školu planiranih budžetom za 2021. godinu.

 

Back to top button