ZAHTJEV ZA SAZIVANJE VANREDNE SJEDNICE OV BANOVIĆI

Na osnovu intervjua sa generalnim sekretarom Energetske zajednice u Beču Janezom Kopačom objavljenom u Nezavisnim novinama, gdje gospodin Kopač izjavljuje da je primio pismo gradonačelnika Banovića (op.,a.) u kojem se kaže da „Banovići žele da ozbiljno završe sa ugljem“, Klub vijećnika Pokreta demokratske akcije u Općinskom vijeću Banovići, kako je i obećao, uputio je Zahtjev za hitno sazivanje vanredne sjednice Općinskog vijeća Banovići koji možete pogledati u nastavku.

Uprkos našoj borbi o očuvanju lokalne zajednice, kroz strateške projekte Termoelektrane, Cementare, kojeg naši poslanici na svim nivoima vlasti brane i zastupaju (što je gospodin Kopač i spomenuo u svom intervjuu a odnosi se na poslanicu u Federalnom parlamentu gospođicu Elzinu Pirić), pojedinci, dodvoravajući se određenim politikama koje dokazano ne misle dobro Banovićima, čine sve što je u njihovoj moći da unište ideje za opstanak i produženje vijeka našeg mjesta,naših Banovića.

Nas, Vijećnike PDA u OV Banovići uopšte ne iznenađuje ovakvo ponašanje aktuelnog Načelnika jer smo svjedoci činjenice da u svom Programu rada Načelnik općine Banovići nije ni jednom riječju spomenuo strateške projekte Termoelektrane i Cementare, iako smo mi upozoravali i Zaključcima tražili da se mora iskazati podrška ovim projektima, što naravno nije podržano od aktuelne većine.

Načelnik Gutić je u svom sinošnjem nastupu na Facebook-u, gdje je odgovarao na pitanja građana, kazao kako Pismo namjere upućeno Vijeću ministara i Ministarstvu za ekonomske odnose i vanjsku trgovinu. Dalje je Gutić kazao da je to vezano za “Sofijski sporazum” i da “taj sporazum predviđa jedan fond od 9 milijardi maraka, iz tog fonda će se moći povući sredstva za energetsku efikasnost, odnosno izradu postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora…”.

Ovim putem želimo upoznati načelnika Gutića da je država Bosna i Hercegovina kažnjena sa nemogućnošću pristupa projektima Evropske energetske zajednice, odnosno uvedene su sankcije BiH 19.01.2021. godine, što žnači da BiH neće moći učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta Evropske energetske zajednice i izvršenja budžeta u periodu od dvije godine.

Pozivamo Načelnika Begu Gutića da javnosti predoči pomenuto pismo na koje se poziva generalni sekretar Energetske zajednice u Beču Janez Kopač u interviju za Nezevisne novine, a mi ćemo svakako zamoliti naše državne i federalne poslanike da isto traže putem federalnih i državnih institucija.

Back to top button