Žene iz PDA Banovići učestvovale u pripremi tradicionalnih bosanskih jela

AŽ PDA Banovići uzela je aktivno učešće u oblježavanju manifestacije Prvomajski uranak – Banovići 2019. koja je održana na banovićkom izletištu Mačkovac u Restoranu Brana.
Članice AŽ PDA Banovići za ovu prigodu pripremile su preko 30 tradicionalnih bosanskih jela od kojih su neka zaboravljena i time doprinijele obnavljanju tradicije. Na trpezu su se mogla vidjeti jela kao što su baklava, burek, sirnica, proha, presmac, nutma, podvara, pšenična pita, hurmašice, podkriža i mnoga druga jela.
– Bosanska kuhinja je izuzetno bogata, dosta ovih jela je vjerovatno zaboravljeno i sam današnji način života nas je na to naveo ali evo mi imamo ozbiljnu zadaću da se potrudimo da se takve stvari ne zaborave, istakla je predsjednica AŽ PDA Banovići Redžiba Šiljić Sagdati.
Asocijacija žena se svake godine odazove pozivu za učešće u pripremi gastroponude koju organizuje Javna ustanova „Centar za zaštitu, promociju i razvoj turizma“ Banovići u okviru prvomajskih praznika. Manifestacija je ove godine održana u subotu, 27.04.2019. godine.

Back to top button