ODLUČNO NE: Softiću, Gutiću i pogrešnim politikama iz Sarajeva

U petak, 20. jula 2018. godine,  pozorišna sala Radničkog doma u Banovićima bila je premala da primi sve zainteresovane koji su htjeli prisustvovati javnoj tribini koju je organizovalo Povjereništvo AŽ PDA Banovići.

Iako se tribina odnosila na ulogu žene u društvu,  te njeno političko osnaživanje kroz Pokret demokratske akcije BiH, zainteresovanost je bila velika zbog  pretpostavke članica AŽ da će se na ovom skupu govoriti i o razlozima nastanka PDA BiH i njenim programskim ciljevima i zadacima.

Nakon polaganja cvijeća na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u oslobodilačkom ratu 1992-1995.godina, prisutni su se prisjetili predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića, Sulejmana Tihića, svih šehida i poginulih boraca i odali im dužno poštovanje učenjem fatihe ili na neki drugi prigodan način.

U nastavku prisutnima su se obratili:

1.Dr.Redžiba Šiljić Sagdati – Predsjednica AŽ PDA Banovići

2.Prof.dr.prim. Munevera Bećarević – Predsjednica AŽ PDA Tuzlanskog kantona

3.Elzina Pirić – Predsjednica OO PDA Banovići, članica KO PDA TK i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

4.Senad Alić-Šiljo – Predsjednik KO PDA TK i predsjedavajući Kantonalne skupštine TK

5.Dr.sc.Mirsad Kukić – Predsjednik PDA BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

U ulozi domaćina, prisutne je  poselamila i pozdravila Dr.Redžiba Šiljić-Sagdati te iste upoznala sa programskim ciljevima i zadacima ove političke partije, naglasivši neupitan položaj žene u ovom političkom projektu.

Prof.dr.prim.Munevera Bećarević, u svom obraćanju, obrazložila je razloge razilaženja sa politikama iz Sarajeva, te naglasila da je PDA BiH od samog osnivanja prepoznao ženu kao aktivnog sudionika svih političkih dešavanja u BiH i dodijelio joj značajne ulogu u kreiranju društveno-političkog života BiH.

Elzina Pirić, u svom emotivnom obraćanju, kao predsjednica najjačeg Općinskg odbora PDA u BiH istakla je: „Općinski odbor PDA Banovići, dok je još djelovao u okvirima SDA, odlučno NE rekao je pogrešnim politikama iz Sarajeva“. „Odlučno NE rekli smo i Safetu Softiću i Begi Gutiću koje za Banoviće veže jedino CIPS obrazac, dok svoj svakodnevni život provode u skupocjenim stanovima u Tuzli i Sarajevu“.

„Pojedini ljudi, kao što je gos.Fadil Novalić- premijer Vlade FBiH, koji je imao našu nesebičnu podršku i koga smo smatrali našim prijateljem, na jednom iftaru u Sarajevu, u maju ove godine, iznio je svoj prijedlog osvete prema Kukiću, građanima i rudarima Banovića.Njegov plan je bio, da TE u Tuzli prestane primati ugalj iz banovićkog rudnika, pa će rudari Banovića, kada nebudu imali tri mjeseca plaću, napustiti projekat Pokreta demokratske akcije.Takvog čovjeka, koji je spreman radi ličnih interesa ili interesa jednog dijela političke partije kojoj pripada, bez egzistencije ostaviti 3000 rudarskih porodica, ne možemo smatrati prijateljem.Zbog takvih ljudi i osnovan je Pokret demokratske akcije koji svakim danom ima sve više pristalica“-istakla je Pirić.

Senad Alić-Šiljo, poseban akcenat  stavio je na raspodjelu javnih prihoda, te degradiranje građana Tuzlanskog kantona, kao i drugih kantona u FBiH u odnosu na građane Sarajeva:-“Zar je moguće da građanin Sarajeva vrijedi dva ili tri puta više od građana Tuzlanskog kantona.Zar dijete u Sarajevskom kantonu treba imati gotovo šest puta veći dječiji dodatak.Zar je takvu politiku trebalo i dalje nastaviti i dozvoliti predstavnicima Tuzlanskog kantona, iz bilo koje političke partije, da interse ovog kantona, već preko 20.godina prodaju isključivo radi ličnih interesa.Zbog toga građanima TK kao i građanima ostalih kantona u FBiH treba predstaviti projekat Pokreta demokratske akcije kako bi imali neupitnu pobjedu na predstojećim izborima“-istakao je Alić.

Predsjednik PDA BiH Dr.Mirsad Kukić  istakao je da je AŽ PDA BiH jači dio ovog političkog projekta zbog čega žene moraju imati svoje mjesto u ovoj političkoj partiji.U nastavku izlaganja, Dr.Kukić obrazložio je neslaganje sa pogrešnim politikama i centrima moći iz Sarajeva, te činjenicu da je radi interesa građana BiH bilo neophodno osnovati novu političku partiju u čijim programskim ciljevima i zadacima moraju biti prioritetno zastupljeni opći interesi, a osnovna politika ovog političkog projekta bazirat će se na potpunoj ravnopravnosti svih građana u BiH bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost.Zato svaki građanin BiH ima interesa da bude sastavni dio ovog projekta, te da nakon izbora uspostavimo sistem koji će BiH povesti putem napretka, privrednog razvoja, Euroatlanskih integracija i članstvo u NAT-o savezu.

Sva obraćanja, a pogotovo obraćanje Predsjednika PDA BiH, propraćeno je gromoglasnim aplauzima, što je značilo nesebično podršku i neupitnu pobjedu ove političke partije na predstojećim Općim izborima 2018.godine.


 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button