SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

Općinski odbor Pokreta demokratske akcije Banovići, na sjednici održanoj dana 16.02.2022.godine, u vezi postupaka Jasmine Lugavić, zastupnice u Skupštini Tuzlanskog kantona, radi transparentnog i pravovremenog informisanja javnosti objavljuje sledeće:

Na Općim izborima 2018.godine Jasmina (Šerif) Lugavić je kao kandidatkinja Pokreta demokratske akcije izabrana za zastupnicu u Skupštinu Tuzlanskog kantona, što joj je bio drugi mandat u ovom predstavničkom tijelu Tuzlanskog kantona.

Zahvaljujući infrastrukturi Pokreta demokratske akcije, Općinskom odboru, Izbornom štabu, Predsjednicima 17 Mjesnih ogranaka, Asocijaciji žena, Asocijaciji mladih i stotinama drugih aktivista, Jasmina Lugavić je na Općim izborima 2018. godine dobila povjerenje 9.426 članova Pokreta demokratske akcije sa područja Tuzlanskog kantona.

Jasmina Lugavić je kao zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona, kao dio većine podržala smjenu prethodne Vlade TK koju je predvodila SDA, odnosno podržala je imenovanje Vlade TK na čelu sa Prof.dr. Kadrijom Hodžićem.

U ponedjeljak 14.februara 2022.godine, na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona, Jasmina Lugavić glasala ZA smjenu te Vlade TK predvođene Prof.dr. Kadrijom Hodžićem, i sve to bez ijedne riječi obrazloženja, razloga ili kritika smijenjenoj Vladi, bez ijedne izgovorene riječi za govornicom.

Jednostavno rečeno, svojim licemjernim i krajnje podmuklim potezom, glasajući ZA smjenu Vlade TK, Jasmina Lugavić je postala, pored Safeta Softića, Bege Gutića i drugih tajkuna sa područja Tuzlanskog kantona osoba koja je izdala interese građana Banovića i interese građana Tuzlanskog kantona.

U toku mandata zastupnice u Skupštini TK, Jasmina Lugavić sa suprugom Šabanom je znatno usporavala programske ciljeve vođenja socijalne politike Pokreta demokratske akcije, jer je gotovo svakodnevno ovaj bračni par, sa svojim megalomanskim zahtjevima, isključivo i samo lične prirode, opterećavao organe Pokreta demokratske akcije tražeći određne pozicije, pod izgovorima da je njihov „socijalni status“ ugrožen. Vrijedi napomenuti da mjesečna primanja ovog bračnog para kroz radni odnos u RMU „Banovići“ i njenu poziciju zastupnice u Skupštini TK iznose vrtoglavih 5.000 KM.

Obzirom na medijska nagađanja, sastanke ovog bračnog para i fotografije koje su se pojavile u medijima, te medijske istupe nekih političkih zvaničnika o prodaji mandata, „živom“ novcu u kesama, te radnim mjestima u Elektroprivredi BiH, te BH Telecomu, pozivamo nadležne organe da provjere objavljene informacije te prate promjene i transfere sa jednog na druga radna mjesta Jasmine i Šabana Lugavića u naprijed pomenutim preduzećima ali i unutar samog RMU „Banovići“.

Također, upućujemo poziv nadležnim organima da provjere informacije ko je, kada i pod kojim uslovima dodijelio stan u Sarajevu Jasmini Lugavić. Da li je stan kupljen i kada? Od kojeg novca i za koliko novca, te da utvrde imena bivših i sadašnjih vlasnika.

Jasmina Lugavić je u svojim javnim nastupima ali i na privatnim druženjima apriori isticala poštenje i moral, pa bi shodno tome, moralno, pošteno i krajnje odgovorno bilo da vrati mandat Pokretu demokratske akcije i njenim glasačima, te da uputi javno izvinjenje svim članovima PDA TK koji su joj poklonili svoje povjerenje, kako bi štitila njihove interese, a ne samo svoje lične i interese svoje porodice.

S tim u vezi, Općinski odbor PDA Banovići je donio jednoglasnu odluku kojom isključuje Jasminu Lugavić iz članstva a shodno odredbama Statuta PDA.

Iznevjerene građane pozivamo na smirenost, razum i dostojanstvno iako u potpunosti shvatamo njihovo razočarenje za ovu historijsku izdaju i prevaru građana Banovića i Tuzlanskog kantona.

U momentima kao što je ovaj, trebamo znati da su ljudi u Pokretu demokratske akcije legalisti, da vjeruju u državne institucije bez obezira na njihovu sporost u pojedinim slučajevima, te da smo čvrsto ubijeđeni da će istina ugledati svjetlost dana, te da će pravda na kraju ipak pobijediti.

Sva dešavanja nastala u proteklih nekoliko mjeseci te svi pritisci koje zajednički podnosimo su rezultat iskazane političke snage Pokreta demokratske akcije, naših aktivnosti na terenu te Kongresa koji je održan u mjesecu decembru, ali prvenstveno zbog rezultata istraživanja neovisnih agencija koji govore o naglom jačanju i širenju Pokreta demokratske akcije.

Svojim članovima sugerišemo da nastavljamo sa provedbom Programskih ciljeva i zadataka Pokreta demokratske akcije, provedbom Kongresnih dokumenata i drugim aktivnostima planiranim u ovoj godini.

Gubitak bilo kojeg pojedinca ne može ugroziti niti poremetiti opšte interese Pokreta demokratske akcije

PRESS SLUŽBA PDA

Back to top button