Saopštenje za javnost povodom napada na Zlatnog ljiljana

Općinska organizacija PDA Banovići već duži vremenski period, poziva nadležne institucije da na području ove općine uspostave vladavinu prava radi sigurnosti svih građana Banovića.

Nesankcionisanjem organizatora određene grupacije pristalica u provođenju nasilja nad državnim poslanikom, a kasnije nad 14 vjećnika Općinskog vijeća Banovići došlo je do naglog porasta kriminaliteta u ovoj općini.

Sve nadležne institucije imaju argumentovane dokaze, svjedoke, video snimke, na osnovu čega, bez imalo sumnje, mogu zaključiti da je organizator ovih dešavanja općinski načelnik Bego Gutić koji je javno pozvao svoje pristalice na organizovano nasilničko ponašanje i u istom učestvovao.

Zahvaljujući društvenoj pojavi po kojoj je, nažalost, postala prepoznatljiva BiH, a to je mito i korupcija u pravosuđu, niko do sada nije sankcionisan.

Poslije ovakve pasivnosti dešavaju se mnoge radnje sa elementima krivičnih djela, kao što su paljevine imovine naših građana od strane nepoznatih počinioca. Indikativno je da se radi isključivo o imovini onih koji nisu pristalice Gutićeve pogubne politike.

Danas je takvo ponašanje s pravom uznenirilo građane Banovića. Naime, na javnom mjestu, i to na pazarni dan, kada je frekfencija građana najveća, napadnut je Nihad Ikanović Caco, ZLATNI LJILJAN Armije Republike Bosne i Hercegovine od strane osobe koja se u svim organizovanim nasilničkim ponašanjima nalazila u prvim redovima, rame uz rame, sa načelnikom Gutićem.

Mnogi Cacini saborci putem društvenih mreža iskazali su svoje ogorčenje zbog ovog napada jer se radi o ZLATNOM LJILJANU i RVI amputircu, što jasno govori da ovoj grupaciji nije ništa sveto.

Kao politička organizacija osuđujemo svaki oblik nasilja i ugrožavanje slobode naših građana. Zbog toga iskazujemo opravdanu zabrinutost za bezbjednost svih građana, ako ova grupacija nije imuna ni na provođenje nasilja nad najhrabrijim sinovima BiH i to u grupaciji RVI amputiraca.

I ovom prilikom pozivamo nadležne institucije BiH, pozivamo predstavnkke Međunarodne zajednice, pozivamo OHR da spriječe nastavak kriminalnih radnji, da riješe situaciju u općini Banovići, da procesuiraju dosadašnje počinitelje i obezbjede sigurnost naših građana kroz uspostavu funkcionalnih organa lokalne zajednice i vladavinu prava što im je obaveza.

Našim građanima sugerišemo da izbjegavaju kontakte sa takvim osobama, da ne nasjedaju na provokacije, da na nasilje ne odgovaraju nasiljem i da zajedno živimo u nadi da u pravosudnim institucijama postoje i oni koji nisu korumpirani i koji će svima nama obezbjediti sigurnost na ovoj općini.

PRESS

Back to top button