Saopštenje za javnost predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići Sifeta Ikanovića

Jučerašnja dešavanja ispred općine Banovići (31.7.2023.godine), kada je po pozivu općinskog načelnika Bege Gutića, jedan dio građana Banovića, koji podržavaju autokratsku vladavinu Bege Gutića, koji im je u kratkom vremenskom periodu riješio životne probleme, omogućio kriminalne radnje i amnestirao od postojećih, fizičkim napadima na vijećnike nove Općinske većine u Općinskom vijeću Banovovići poslali su ružnu sliku široj javnosti, sa jasnom porukom da u Banovićima trenutno vlada bezakonje zbog čega Banoviće godišnje napusti oko 500 stanovnika i Banovići postaju nepoželjni za strane investitore.

Institucije vlasti, nisu odradile posao za koji su plaćene budžetskim sredstvima. Potvrdili su da su pojedinci iz kriminalnog miljea SDA iznad zakona BiH. Nisu omogućili funkcionisanje zakonodavne vlasti u lokalnoj zajednici. Pred očima javnosti, uniformisana lica su poklekla pred pojedincem. Neki od njih su i fizički povrijeđeni.

Povezanost Gutića i Glavnog tužioca TK Tomislava Ljubića suspendovala je sve zakone BiH u ovoj lokalnoj zajednici.

Kao predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići, poručujem građanima Banovića, kao i široj javnosti, da nismo izgubili vjeru u pravnu državu, da u BiH postoje nekorumpirane institucije preko kojih ćemo uspostaviti vladavinu prava na ovoj općini.

Dostojanstveno ponašanje vijećnika nove većine u Općinskom vijeću Banovići pokazalo je da se radi o legalistima, istinskim predstavnicima građana, koji nisu nasjeli na provokacije, na čemu im se iskreno zahvaljujem.

Najavljeni opoziv načelnika Gutića nije upitan. On će se sigurno održati. Jučerašnje ponašanje Gutića potvrdilo je da je opoziv neophodan i da je nova većina u Općinskom vijeću na pravom putu.

Pravda je spora, ali nije nedostižna. Nastavljamo borbu za uspostavu demokratije i na tom putu nećemo posustati.

Back to top button