TK: Povećane plate policijskim službenicima

Nakon što su u februaru ove godine ispred sindikata policije Tuzlanskog kantona iskazali nezadovoljstvo kako zbog loših finansija tako i zbog novih kolektivnih ugovora, premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić i predsjednik Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Hasan Alić potpisali su u petak Kolektivni ugovor za službenike policije MUP-a TK, kojim je omogućeno povećanje plata policijskim službenicima.
Ministar unutrašnjih poslova TK, Midhat Dobrnjić iskazao je veliko zadovoljstvo jer je dio tima koji je donio i usaglasio rješenja, koja se nalaze u tekstu Kolektivnog ugovora.
„Posebno iz razloga što sam skoro tri decenije proveo radeći policijske poslove, smatram da ovo što je danas postignuto policijski službenici i zaslužuju“, poručio je ministar Dobrnjić.
Premijer TK Kadrija Hodžić smatra da socijalno partnerstvo oličeno u kolektivnom ugovoru, koji su potpisali sa policijskim službenicima dolazi kao siguran znak povećanja sigurnosti, javnog reda i mira.
„Važna nam je stabilnost u TK, a ovim činom smo, vjerujem, stvorili pretpostavke za njenu održivost.“, poručio je premijer Hodžić.
U Tuzlanskom kantonu nikada nije donesen Zakon o platama i naknadama policijskih službenika, iako su kantoni bili to dužni uraditi još prije 10 godina. Upravo 2011. godine u Federaciji BiH donesen je Zakon o platama policijskih službenika, a rok za donošenje kantonalnih zakona bio je 90 dana. Većina kantona ih je usvojila, ali ne i Tuzlanski.
“Prilikom imenovanja aktuelne Vlade TK kompletan tempo pregovora se promijenio u pozitivnom smislu. Kantonalna vlada je iskazala spremnost da riješi naše probleme u velikoj mjeri”, izjavio je predsjednik sindikata policije TK, Hasan Alić izrazvši zahvalnost pregovaračkom timu, kantonalnom premijeru i resornom ministru.
Zadovoljni što su postigli kompromis na jedan od velikih problema sa kojim su se susretali godinama u Tuzlanskom kantonu, ministar Dobrnjić je također poručio da će pronaći način i za druga rješenja u okviru Zakona o platama i naknadama policijskih službenika.
Zahvaljujući njegovom zalaganju, osigurana su novčana sredstva u vrijednosti od 300.000,00 KM za policijsku opremu.

Back to top button