Pirić: PDA je jedinstvena cjelina u kojoj nema podjela i gdje smo svi jednaki

PORUČENO SA PREDIZBORNOG SKUPA IZ MZ GRAD III

Večeras je u MZ Grad III održan predizborni skup Pokreta demokratske akcije pred velikim brojem građana općine Banovići. Na večerašnjem predizbornom skupu obratili su se kandidati za skupštinu Tuzlanskog kantona Belma Brigić Softić i Mehmed Hasanović, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Rasim Dostović, te predsjednica Pokreta demokratske akcije i kandidatkinja za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Elzina Pirić.

Prvi od kandidata na Predizbornom skupu u MZ Grad III obratio se Mehmed Hasanović, te prisutnim građanima poručio:

Mehmed Hasanović, kandidat za Skupštinu TK

“Zbog vođenja pogrešnih politika u državi radnici su postali robovi, a penzioneri socijalni slučajevi. Rudari koji su u cijelom svijetu najpoštovaniji i najcjenjeniji ljudi, a danas kredit dižu da djecu u školu isprate. Na bolovanje neće zbog novaca koji bi izgubili na toplom obroku. Žalosna je stvar da u situaciji kada političari jednim dizanjem ruku u toplim i udobnim salama uz kafu, sebi izglasaju povećanje plate za više od 500 KM, a u tom momentu rudar mora da štrajkuje kako bi dobio povećanje plate od 150 KM. Svi rudari u FBiH, pa i članovi Sindikalne organizacije u ponedjeljak su zakazali štrajk upozorenja. Svi rudari imaju i uvijek će imati podršku Pokreta demokratske akcije, a naš sigurni dolazak u vlast, zajedno sa naših 10 partnera, je garant da ćemo vratiti dostojanstvo svakom radniku i svakom penzioneru, a posebno rudaru. Naša politička borba jeste borba za rad i za poziciju radnika, borba za opstanak i povratak mladih”.

Nakon Hasanovića, prisutnim građanima općine Banovići obratila se Belma Brigić Softić, kandidatkinja za Skupštinu Tuzlanskog kantona, te navela:

Belma Brigić Softić, kandidat za Skupštinu Tuzlanskog kantona

“Naše liste pokazuju da je Pokret demokratske akcije dao šansu mladim ljudima. Pokret demokratske akcije radit će na stvaranju ambijenta u kojem će mlade generacije preuzeti odgovornost za sudbinu Bosne i Hercegovine, kako bi njen razvoj odredile prema mjeri svojih vizija budućnosti, mira i općeg prosperiteta svoje domovine”.

Rasim Dostović, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH

“Zbog velikih problema sa kojima se susreću naši građani prilikom korištenja zdravstenih usluga neophodno je izvršiti reformu zdravstvenog sistema. Reforme trebaju osigurati sistemska rješenja za dodatno finansiranje u zdravstvenom sektoru koje je neophodno radi nabavke opreme za izvođenje najsloženijih procedura i operativnih zahvata na našim kliničkim centrima. To bi u konačnici omogućilo da poboljšamo i približimo zdravstvene usluge našim pacijentima. Aktuelna vlast na nivou Federacije Bosne i Hercegovine dodatno je smanjila prihode zdravstvene usluge od javnih preduzeća i ustanova jer je omogućila da javna preduzeća duguju stotine miliona za neuplaćene poreze za zdravstveno osiguranje, a da pri tome nesmetano rade. Posebnu pažnju kroz reformu zdravstvenog sistema potrebno je obratiti na primarnu zdravstvenu zaštitu, koja u posljednih deset godina sve lošije funkcioniše. Jedan od najvećih problema u zdravstvenom sistemu je značajno involviranje politike u zdravstveni sistem. Potrebno je izvršiti depolitizaciju zdravstvenog sistema što bi smanjilo diskriminaciju između građana. Kvalitetnija zdravstvena zaštita poboljšati će kvalitet života naših građana, te osigurati jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na liječenje”, zaključio je Dostović u svom obraćanju.

Predsjednica Pokreta demokratske akcije i kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Elzina Pirić, prisutnim građanima na Predizbornom skupu u MZ Grad III, navela je u svom govoru:

Elzina Pirić, predsjednica Pokreta demokratske akcije, kandidat za Predstavnički dom Parlamenta FBiH

“Drago mi je što pripadam Pokretu demokratske akcije i što sam na čelu političkog subjekta koji između sebe i svog naroda ne postavlja ogradu, mi smo jedinstvena cjelina u kojoj nema podjela i gdje smo svi jednaki. Moramo se zalagati za očuvanje rudnika, za naša javna preduzeća i za sve ono što nam uništavaju. Vidjeli ste šta znači kada se obračunavaju struje unutar Stranke demokratske akcije. Nas ne zanimaju njihovi unutrašnji sukobi, ali nas zanima šteta koja je nanešena Rudniku zbog smjene predsjednika Nadzornog odbora. Sindikat i radnici su upozoravali na nelegalan rad Uprave i Vlade FBiH, a sada je i sud to potvrdio. Odluke Nadzornog odbora u protekle dvije godine su nelegalne. Ko će snositi odgovornost i štetu? Pozivamo nadležne institucije da provedu istragu i sankcionišu odgovorne za nelegalne smjene i radnje koje se provode u Rudniku Banovići”, zaključila je Pirić u svom obraćanju.

Predizborna kampanja Pokreta demokratske akcije uz podršku svojih članova i simpatizera nastavit će se 24. septembra u mjesnoj zajednici Banovići Selo sa početkom od 19:00 sati.

Back to top button